Willem Andreas Wasch  en Johanna Jacoba Gertruida IJnzonides

Willem Andreas Wasch Johanna Jacoba Gertruida IJnzonides
Foto links: Willem Andreas Wasch  en rechts Johanna Jacoba Gertruida IJnzonides. Foto: Hans Stoelinga, Onderdendam.

Wilhelm Andreas Wasch wordt op 6 november 1878 te Middelburg geboren en studeert, na het gymnasium te hebben afgerond, theologie aan de universiteit van Utrecht waar hij in 1904 het kandidaatsexamen doet. Van 1905 tot 1910 is hij predikant aan de Ned. Herv. Kerk te Oudeschans. In 1905 vindt het huwelijk plaats tussen Willem Andreas Wasch en Johanna Jacoba Gertruida IJnzonides.

 

In 1910 volgt zijn benoeming als predikant bij de Protestantse Gemeente van Palembang (Zuid Sumatra) waar hij tot 1920 werkzaam is geweest. Van november 1920 tot augustus 1929 is hij predikant te Bondowoso op Java.

    

Willem en Johanna in Palembang. Foto: Hans Stoelinga, Onderdendam.

Willem en Johanna in Palembang. Foto: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Willem en Johanna in Bondowoso, Foto: Hans Stoelinga, Onderdendam.
Afb. links: Willem en Johanna in Bondowoso, Foto: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

De periode Indië

Op 29 oktober 1910 schepen Willem Andreas Wasch en zijn echtgenote Johanna Jacoba IJnzonides zich in op het schip S.S. Rembrand (zie foto) voor de overtocht naar Batavia. 

               

De vermoedelijke aankomst in Batavia is op 29 of 30 november 1910. Vanaf Batavia reizen zij verder naar Palembang op Sumatra, waar Willem Wasch is benoemd tot predikant van de protestantse gemeente te Palembang.

 

Ds. W.A. Wasch houdt zijn intredepreek op 26 december 1910 om 9.00 uur v.m.in het Gemeentebureau te Palembang,

 

Het werk van Willem Wasch als dominee van de protestantse gemeente bestaat uit twee delen:

 

 

 

 

 


 

Passagierslijst van het S.S. Rembrandt. Bron: Hans Stoelinga, Onderdendam.

Passagierslijst van het S.S. Rembrandt. Bron: Hans Stoelinga, Onderdendam.

Bladzijde uit het bovenstaand boekje met W.A. Wasch. Bron: Hans Stoelinga, Onderdendam

Bladzijde uit het bovenstaand boekje met ds. W.A. Wasch en Th. A. Wasch, echtgenote en kind. Bron: Hans Stoelinga, Onderdendam

 

Watertoren en tevens gemeentehuis. Bron: Hans Stoelinga, Onderdendam.
Watertoren en tevens gemeentehuis. Bron: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Bron: Hans Stoelinga, Onderdendam.

Bron: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Het werk van Willem Wasch als dominee van de protestantse gemeente bestaat uit twee delen:

 

Niet alleen in Palembang maar ook op ander plaatsen op Sumatra min of meer in de omgeving van Palembang, zoals blijkt uit een bladzijde uit 1911 van het schriftje 'godsdienstoefeningen'. Bron: Hans Stoelinga, Onderdendam.

Niet alleen in Palembang maar ook op ander plaatsen op Sumatra min of meer in de omgeving van Palembang, zoals blijkt uit een bladzijde uit 1911 van het schriftje 'godsdienstoefeningen'.

Bron: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Godsdienstoefeningen

Niet alleen in Palembang maar ook op ander plaatsen op Sumatra min of meer in de omgeving van Palembang, zoals blijkt uit een bladzijde uit 1911 van het schriftje 'godsdienstoefeningen'.
In de plaatsen waar Willem Wasch preekt staan vaak geen kerken en houdt hij zijn preken in gemeentebureau 's, sociëteiten, landsraadzaal, in het huis van de controleur, pasanggrahan, en een kerkgebouw in Benkoelen.

 

In de laatste weergegeven kolom staat het aantal bezoekers. Ook vermeldt het schriftje hoeveel de collectes hebben opgebracht. Variërend van f 1,- tot f 30,- afhankelijk van het aantal bezoekers. Gemiddeld zijn er 5 preekbeurten per maand (van 3 tot 8 preken).

 

De koelies die hem naar de verschillende plaatsen brengen waar de spreekbeurten werden gehouden ontvangen voor de reis f 1,-

 

Kerkgang Benkoelen (foto tropisch museum). Ingezonden door Hans Stoelinga, Onderdendam.

Kerkgang Benkoelen (foto tropisch museum). Ingezonden door Hans Stoelinga, Onderdendam.


Dienstreizen

In 1911 zijn er door Willem Wasch 6 dienstreizen gehouden. Tijdens zo'n dienstreis worden verschillende plaatsen en kampongs aangedaan waar godsdienstoefeningen worden gehouden. Alle dienstreizen zijn nauwkeurig bijgehouden in het schriftje 'Dienstreizen', waarvan hier het verslag van de 3e dienstreis uit 1911 naar Benkoelen van twee dagen. Er wordt niet vermeld waar hij de nacht(en)  door heeft gebracht.

 

 

De laatste godsdienstoefening wordt op 30 mei 1919 gehouden in Palembang op 11 juni 1920.

De laatste dienstreis gaat naar het eiland Banka van 18 tot 31mei 1920.

Waarom Willem Wasch vertrekt uit Palembang om zijn dienst voort te zetten op Java in de plaats Bondowoso is niet duidelijk.

 

Op 11 december 1921 houdt Willem Wasch zijn intrede in de zendingskerk te Bondowoso. Het werk in Bondowoso is vergelijkbaar met dat in Palembang: godsdienstoefeningen en dienstreizen.

 

Kerk Bondowoso, foto: Hans Stoelinga, Onderdendam. Kerk Bondowoso. Ingezonden door: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Een verschil met Palembang zijn de hoeveelheden aan dienstreizen:

1922  21 dienstreizen, (van januari – december)

1923  23 dienstreizen, idem

1924  29 dienstreizen, idem

1925  27 dienstreizen, idem

1926  21 dienstreizen, idem

1927  23 dienstreizen, idem

1928  41 dienstreizen, idem

1929  13 dienstreizen, (van januari – juni)

 

Op 30 juni 1929 is de laatste godsdienstoefening voor Willem Wasch in de kerk van Bondowoso.

Er kunnen twee oorzaken zijn dat Willem Wasch zijn contract niet verlengt.

 

Het toenemende aantal dienstreizen waardoor zijn vrouw Johanna Jacoba IJzonides veel alleen komt te staan. Zij heeft daar grote problemen mee en kan daardoor slecht aarden in de nieuwe omgeving van Bondowoso.

Een andere oorzaak kan zijn dat Johanna Jacoba ziek is geworden en voor medische behandeling terug moet naar Nederland.

 

In de familie gaat het bericht rond dat Johanna Jacoba niet kan aarden in Indië. Op 21 augustus 1929 schepen Willem en Johanna Wasch in op de M.S. Christiaan Huygens voor de overtocht van Batavia naar Amsterdam.

 

 

M.S. Christiaan Huygens. Foto: Hans Stoelinga, Onderdendam.

M.S. Christiaan Huygens. Foto: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

De periode Kiel Windeweer

In 1929 komt de familie Wasch uit Indië terug waar hij van 1910 – 1929 als predikant heeft gewerkt op twee verschillende locaties. Zijn vrouw heeft daar niet goed kunnen aarden. In 1930 volgt zijn benoeming als Hervormd predikant te Kiel Windeweer.

 

De pastorie van Kiel Windeweer. Foto: Jams Stoelinga, Onderdendam.

De pastorie van Kiel Windeweer. Foto: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Om de pastorie in te richten wordt er een ameublement aangeschaft bij de meubelfabriek Heres in Veendam, kasten, dressoirs, linnenkast, passpiegel, klokken, boekenkast, eetkamertafel met stoelen, salontafels met stoelen en bijzetkrukjes en wat men verder nodig heeft. Alles bij elkaar gezocht in de uitgebreide toonkamers van Heres. 

 

Foto links: Achter op de foto staat de volgende tekst: Febr. 1925, v.l.n.r. Ida, Harmannus,

Henkie, de Duitse hulp Mina van de dokter Marianne Eelkema.De buren van de familie Wasch in Kiel-Windeweer zijn de familie Albronda geweest. Jan Albronda is hoofdonderwijzer aan de lagere school te Kiel-Windeweer en in de avonduren leraar aan de landbouwschool. Hij is gehuwd met Elizabeth Nieboer. Het huwelijk krijgt twee kinderen Ida Geertje Geesjen,

geboren 24 juni 1915 en Harmanus Hijo geboren 26 april 1919.

 

Foto links: Achter op de foto staat de volgende tekst: Febr. 1925, v.l.n.r. Ida, Harmannus, Henkie, de Duitse hulp Mina van de dokter Marianne Eelkema. Foto: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Zij gaan na de lagere school naar de HBS in Hoogezand. Beide kinderen moeten van hun ouders naar de kweekschool en kunnen daarna beslissen wat ze verder willen studeren. Ook Ida gaat naar de kweekschool. Eigenlijk wil ze liever de verpleging in; verzorgen zit haar in het bloed.

 

Het klikt tussen de kinderen van Albronda en Ds. Wasch. Ida gaat steeds meer voor Ds. Wasch zorgen nadat  zijn vrouw in 1935 komt te overlijden. Hermanus gaat met Ds. Wasch op reis naar Noorwegen, Ida mag niet mee. Wat zou men wel niet denken van een dame vergezeld door twee heren? In 1936 is ze klaar met haar opleiding en gaat als 'Kwekeling met Acte', onbetaald les geven bij haar vader op school.

 

Hermannus Albronda, overleden 16 september 1942. Foto: Jams Stoelinga, Onderdendam.Ida is vaak op de pastorie aanwezig als steun voor Ds. Wasch. Zij leidt de zusterkring, is aanwezig bij de classis vergaderingen en is actief in de Hervormde gemeente. Ook begeleidt zij Ds. Wasch op familiebezoeken naar Apeldoorn en Zeist.

 

In 1942 gaat vader Albronda met pensioen en moeten ze het meestershuis verlaten. Ook overlijdt haar broer Harmanus in dat jaar aan een doorgebroken blindedarm ontsteking.

 

Afb. links: Hermannus Albronda, overleden 16 september 1942. Foto: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Ida neemt het besluit om bij Ds. Wasch in te trekken. Inmiddels heeft zij een betrekking in Veendam als onderwijzeres en koopt een auto (DKW) om heen en weer te reizen. Bij een huiszoeking door de Duitse bezetter in de kerk en pastorie (er zitten onderduikers) wordt de DKW ontdekt en gevorderd.

 

Als Ds. Wasch in 1947 met emeritaat gaat, kan hij nog een aantal jaren in de pastorie blijven wonen tot zijn opvolger het overneemt. In 1952 koopt hij een flat aan de Hereweg in Groningen en Ida verhuist met hem mee. Ida is een gerespecteerde en gewaardeerd onderwijzeres, en als inspecteur Jan Boer  hoort dat Ida naar Groningen is verhuisd, vraagt hij haar lerares te worden aan de Lomschool te Groningen, wat zij aanvaardt.

 

Ida en Jan Specht-Grijp.

 

Ida en Jan Specht-Grijp

In 1954 huwt zij Jan Specht-Grijp, die tabaksplanter is geweest in Indië. Zij blijven wonen bij Ds. Wasch hoewel dat wel wat spanningen geeft. Samen kopen ze een bungalowtje in Eexterkoele waar ze de zomermaanden doorbrengen en genieten van de natuur (zie foto hieronder).

 

Als Ds. Wasch in 1962 overlijdt, blijven Ida en Jan Specht-Grijp wonen aan de Hereweg. Zij erven de flat en inventaris. Jan Specht-Grijp overlijdt in 1973.

 

Als Ida in 2015 kinderloos komt te overlijden besluiten de erven Albronda dat de meubels uit de erfenis zullen worden geschonken aan de Stichting Oude Groninger Kerken. 

 

De Ds. Wasch-collectie

De SOGK neemt in 2015 de gereformeerde kerk te Onderdendam over van de kerkelijke gemeente. De plaatselijke commissie stelt voor de kerk te herbestemmen als het centrum voor de Groninger Amsterdamse School, waarmee de SOGK instemt.

 

Het meubilair uit de erfenis Albronda/Wasch wordt tentoongesteld in de voormalige consistoriekamer.Het meubilair uit de erfenis Albronda/Wasch wordt tentoongesteld in de voormalige consistoriekamer. De plaatselijke commissie gaat naarstig op zoek naar aankleding van de 'kale meubelen'. Er worden serviezen en glaswerk  gekocht, en regelmatig wordt op het internet en bij veilingen gekeken naar bruikbare aanvulling. Zo ontstaan collecties pendules, speelgoed en persglas uit de 20/30er jaren. Ook wordt er geschonken, zoals een partijtje koper uit Amsterdam, een lampenvoet en een grammofoonmeubel voor 60 toeren bakelieten plaatjes.

 

Het meubilair wordt nog aangevuld met een theekastje, een bureau met typemachine en onlangs een koperen Amsterdamse School kachel. Zo ontstaan twee stijlkamers Groninger  Amsterdamse School onder de noemer 'de Ds. Wasch collectie".

 

Documenten

 

Overlijdensacte Johanna Jacoba Geertruida IJnzonides. Afb.: Jams Stoelinga, Onderdendam.

Overlijdensacte Johanna Jacoba Geertruida IJnzonides. Afb.: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Overlijdensacte Willem Andreas Wasch. Afb.: Jams Stoelinga, Onderdendam.

Overlijdensacte Willem Andreas Wasch. Afb.: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Overlijdensacte Harmannes Haijco Albronda 23 september 1942. Afb.: Jams Stoelinga, Onderdendam.

Overlijdensacte Harmannes Haijco Albronda 23 september 1942. Afb.: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Overlijdensacte Ida Geertje Geesjen Albronda 30 juni 2015. Afb.: Jams Stoelinga, Onderdendam.

Overlijdensacte Ida Geertje Geesjen Albronda 30 juni 2015. Afb.: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

Rouwadvertentie Ida Geertje Geesjen Albronda. Afb.: Jams Stoelinga, Onderdendam.

Rouwadvertentie Ida Geertje Geesjen Albronda. Afb.: Hans Stoelinga, Onderdendam.

 

 

 

Noten, bronnen en referenties:

Tekst, bronnen en referenties:
- Hans Stoelinga, Onderdendam, april 2024

 

 


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 6 mei 2024.
Tekst en foto's: Hans Stoelinga, Onderdendam.
Redigering: René van Rijn.
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Klik hier om naar het menu ARTIKELS te gaan.
Klik hier om terug te gaan naar de HOMEPAGE.
Top